ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУКулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

12 декабря 2022
Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії
Україна розраховує на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради та під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм із притягнення політичного і військового керівництва рф до відповідальності за злочин агресії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на Раді міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

“Єдине, що спровокувало путіна на варварську агресію в серці Європи, - це його відчуття повної безкарності. Він відчував його багато років і був переконаний, що все зійде з рук. Єдиний спосіб зупинити це раз і назавжди - створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Він зможе притягнути вище політичне та військове керівництво росії до відповідальності”, - сказав Кулеба.

Він подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю за підтримку ідеї створення спецтрибуналу та закликав усі держави-члени ЄС також підтримати її.

“Ми розраховуємо на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради”, - зазначив міністр.

Глава МЗС України вкотре нагадав, що створення спецтрибуналу жодним чином не завадить важливій роботі Міжнародного кримінального суду, а лише доповнить її. Він підтвердив відданість України важливим зусиллям МКС і партнерів із розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

“Найближчим моментом, коли ми потребуватимемо вашої твердої підтримки ідеї створення спецтрибуналу, стане голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм з притягнення політичного і військового керівництва росії до відповідальності за злочин агресії”, - підсумував він.

Як повідомлялося, посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич поінформував, що Україна опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину агресії, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
26 квітня американське агентство Associated Press із посиланням на військових чиновників США написало, що Сили оборони поки відвели з лінії фронту надані Україні американські танки Абрамс.
8 квітня 2024 року газета New York Times з посиланням на керівницю організації Росія за ґратами Ольгу Романову повідомила, що до Росії із зони бойових дій повернулися 15 тисяч помилуваних ув’язнених.
Загалом підтримка Австралією України вже складає понад 655 млн доларів, з них 540 млн доларів — це саме військова допомога.
Канада приєднується до ініціативи ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, мета якої - зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році.
Оцінка США ґрунтувалася на різноманітній інформації, включно з деякими секретними даними розвідки, та аналізі публічних фактів.
Оцінки щодо кількості українських чоловіків призовного віку у Польщі на цей момент "дуже приблизні".
Російські пабліки оприлюднили відео зруйнованого складу, біля якого розташовані фронтові бомбардувальники Су-34.
Частина населеного пункту, в яку прорвався ворог, перебуває під вогневим контролем ЗСУ, стверджують в ОСУВ Хортиця.
До коаліція за повернення українських дітей долучилися вже 36 країн. Серед них усі члени G7.
Національна служба погоди отримала щонайменше 60 повідомлень про торнадо у п’яти американських штатах.
Прокуратура скерувала до Шевченківського районного суду міста Києва клопотання про обрання Володимиру Майбоженку запобіжного заходу у вигляді безальтернативного тримання під вартою.
Рада Нацбанку затвердила консолідовану фінансову звітність регулятора за минулий рік. Загальний прибуток склав 76,6 млрд гривень.
За інформацією очільника області, роботи ведуться у координації з військовими та відповідно до графіку.
На Ільському та Слов’янському НПЗ пошкоджено ключові технологічні об‘єкти – ректифікаційні та атмосферні колони, стверджують джерела.