ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУДень Європи в Україні відзначається разом з Європейським Союзом - 9 травня

День Європи в Україні відзначається разом з Європейським Союзом - 9 травня

8 мая 2023
День Європи в Україні відзначається разом з Європейським Союзом - 9 травня

Цьогоріч Україна відзначатиме День Європи разом із країнами Європейського Союзу – 9 травня, в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.

 

Саме в цей день 1950 року, тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман, один із засновників Об’єднаної Європи, проголосив свою відому декларацію. І сьогодні вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. А 9 травня затверджено в Європейському Союзі як День Європи, один із офіційних символів ЄС.

 

Відзначаючи День Європи 9 травня разом з іншими європейськими країнами, ми підкреслюємо нашу єдність та силу, нашу віру в європейський інтеграційний проєкт. Тут, в Україні, ми разом пишемо новий розділ історії Вільної Європи.

 

Попри війну, ми дедалі глибше інтегруємось в європейський простір у всіх сферах: політичній, правовій, культурній – адаптуємо своє законодавство до європейського, разом формуємо підґрунтя для поступової інтеграції України до Єдиного європейського ринку.

 

Ми не просто синхронізуємо свій календар з європейським, ми вкотре стверджуємо свою приналежність до ціннісного простору, де немає місця Дню перемоги в радянсько-російському квазірелігійному культі переможців.

 

Після Революції Гідності 2014 року, ми почали відходити від радянської традиції «победобєсія», заміщуючи нав‘язані традиції на свідомо обрані європейські. Їхня суть – відзначати не День перемоги 9 травня, а День пам’яті та примирення 8 травня. Разом з європейськими країнами ми вшановуємо полеглих у найкривавішій і наймасовішій війні в історії людства, що супроводжувалась мільйонами жертв і жахливими злочинами тоталітарних режимів.

 

Вже другий рік поспіль Україна відстоює на полі бою свою незалежність від “руського міра”, самобутню ідентичність та своє європейське вільне майбутнє. В його основі – повага до людської гідності замість культу знецінення людського життя, який розквітає в сучасній росії.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Деякі з витягнутих тіл тривалий час провели у гірській річці, на це вказує стан у якому вони перебувають.
Через повномасштабну війну в Україні значно збільшилась кількість людей, які потребують встановлення інвалідності.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
В Україні чекають підтвердження цього факту з офіційних джерел і нагадують, що саме з таких літаків російські військові запусткають КАБи на територію України.
Країна надала понад 20 тисяч терміналів Starlink, які стали частиною критичною інфраструктури України.
Поміяник Путіна повідомив про згоду взяти участь у заході представників щонайменше восьми країн. Від правлено запрошення й у міждержавні організації.
Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.
Гуаляйтер так званої "ДНР" Денис Пушилін повідомив, що автомобіль із мирними жителями нібито підірвався на українській 82-міліметровій міні, яку чомусь "за два роки окупації ніхто не прибрав".
Розвідувальні служби країн Євросоюзу попередили свої уряди, що російська влада планує диверсії на території Європи.
Видання Asia Times повідомляло про "відправлення в Україну близько сотні солдатів Іноземного легіону з третього французького піхотного полку, але в МЗС Франції спростували цю інформацію.
Російська армія вдень 6 травня обстріляла з артилерії. селище Угроїди, що у Сумській області.
Київ вже отримав ракети до зенітно-ракетних комплексів Patriot, які були відправлені Іспанією та іншими союзниками.
На міжбанку американська валюта впала на 9 копійок до 39,20-39,30 грн/долар (купівля-продаж).
Чоловіків віком від 34 до 53 років доставлено до лікарні з мінно-вибуховими травмами та осколковими пораненнями, стан одного з них оцінюється як тяжкий.