ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

ЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

18 мая 2021
ЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

Представництво ЄС в Україні згадало про річницю депортації кримських татар радянською владою та триваючі порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС у Twitter, пише "Європейська правда"

"Сьогодні 77-ма річниця радянської депортації кримських татар зі своєї батьківщини. Ми пам’ятаємо всіх, хто постраждав. ЄС закликає Росію припинити агресію й порушення прав людини в Криму. ЄС не визнає незаконної анексії півострова Росією", — зазначають у ній.

Історична довідка

Планування депортації розпочалося ще до вигнання нацистів із Криму. 22 квітня в доповідній записці на ім’я Лаврентія Берії кримські татари були звинувачені в масовому дезертирстві з лав Червоної армії. 10 травня Берія в листі до Сталіна повторив попередній закид, додавши до нього «зрадницькі дії кримських татар проти радянського народу» та «небажаність подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці Радянського Союзу». Також в листі була сформульована пропозиція виселити все кримськотатарське населення до Узбекистану.

Наступного дня, 11 травня 1944 року було ухвалено цілком таємну постанову Державного комітету оборони № 5859сс «Про кримських татар». У ній наводилися попередні претензії до кримськотатарського населення – начебто масове зрадництво та масовий колабораціонізм, – які стали обґрунтуванням депортації. Насправді жодних доказів «масового дезертирства» кримських татар не існувало, а абсолютна більшість колабораціоністів загинула в боях чи була засуджена в індивідуальному порядку. Все назване нижче є лише приводами для депортації, які шукала радянська влада. Справжня та єдина мета цього — етноцид і етнічна чистка Криму.

Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася, переважно, 20 травня. До операції було залучено 32 тисячі співробітників НКВД.

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар, — 423 100. Під час виселення і в перші роки після нього загинуло від 27 %, згідно з офіційними даними НКВС, до 46,2 % депортованих або від третини до приблизно половини народу.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО зазначив, що ворог не виконав задачу свого командування і не захопив це місто.
Україні потрібно більше засобів ППО, артилерії, БМП, БТР та боєприпасів, наголосив голова Міноборони.
Журналісти Bloomberg нагадали, що адміністрація Байдена раніше вагалась в багатьох питаннях, та згодом все ж поступалась.
Українські слідчі встановили причетність представників російських спецслужб до придушення протестів в Україні в 2013-2014 рр.
ISPORT.ua розповідає про основні моменти поєдинку українця та британця за титул беззаперечного чемпіона суперважкої ваги.
Злива спричинила затоплення вулиць, підвалів та зсуви ґрунту в землях Саарланд та Рейнланд-Пфальц.
Голова держави підкреслив, що російські сили "хочуть атакувати" місто, хоч і розуміють, що це буде "дуже важко".
Голова держави також наголосив, що наша країна потребує понад 100 винищувачів для досягнення паритету з РФ.
Мер російського міста визнав проблеми з електроенергією, але не назвав причину НП. Місцеві повідомляли про звуки дронів.
Глава держави вважає, що в росіян не вистачить сил для "повномасштабного наступу на столицю, як було на початку вторгнення".
Квазічиновник Володимир Сальдо запевняє, що причиною цієї події в окупованому місті була нібито ракетна атака HIMARS.
Керівна партія Хорватський демократичний союз сформувала коаліцію з ультраправим рухом Батьківщина.
Територіальний центр комплектування в Дніпропетровській області спростував поширену соцмережами інформацію.
Розвідувальне управління міноборони США також відзначив вплив ЗСУ на російські військово-морські операції.