ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОВ Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни

В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни

5 марта 2024
В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни

На Рівненщині не зареєстровані факти сексуального насильства, вчинені російськими окупантами. Втім в Україні таких злочинів – 274. Статистику оприлюднили під час конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки».

 

Участь в конференції взяла перша леді України Олена Зеленська. На заході були присутні представники майже 100 державних та громадських організацій, у тому числі міжнародних, які опікуються постраждалими та надають їм підтримку. 

 

Зокрема, участь у заході взяли представники таких країн: Британія, Японія, Демократична Республіка Конго, Люксембург, Норвегія, Колумбія, Швейцарія, Молдова, Швеція, Фінляндія та інші.

 

Від Рівненщини долучилися директорка Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк та керівниця КЗ "Денний центр соціально - психологічної допомоги" РОР  Олена Бобровська. 

 

У межах заходу віцепрем’єрка Ольга Стефанішина презентувала перший в Україні Проєкт з надання невідкладних проміжних репарацій постраждалим від сексуального насильства під час війни.  Ініціатива є першим подібним випадком в історії репараційних заходів, коли держава спільно з громадянським суспільством та недержавними організаціями під час війни напрацьовує кроки з виплати невідкладних проміжних репарацій.

 

«На Рівненщині не зареєстровані факти сексуального насильства, пов’язаного з війною. Водночас, в області збільшилася кількість випадків домашнього насильства. Протягом 2023 року до відповідальних органів надійшло понад 6 тисяч таких звернень. Негативна динаміка теж пов’язана із триваючими бойовими діями. Тому важливо, що Україна відстоює права своїх людей уже зараз», - розповіла Роза Слободенюк. 

Нині на Рівненщині зареєстровано 30 спеціальних служб протидії насильству. Днями заплановано відкриття спеціальних служб у Березнівській та Острозькій громадах.

 

Довідково

Станом на сьогодні прокурори зафіксували 274 факти сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК). Важко оцінити істинний масштаб цих злочинів з огляду на триваючі бойові дії, тимчасову окупацію росією частини українських територій, обмежений доступ громадян до допомоги та стигму. Досвід інших країн показує, що постраждалі можуть повідомляти про СНПК через багато років.


Невідкладні проміжні репарації – вид компенсації для постраждалих, коли не треба чекати поки країна-агресор компенсує збитки людям і країні, на яку вона напала.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!