ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОВ Польщі відкрили оновлений пам'ятник прем'єр-міністру УНР у вигнанні

В Польщі відкрили оновлений пам'ятник прем'єр-міністру УНР у вигнанні

14 сентября 2021
В Польщі відкрили оновлений пам'ятник прем'єр-міністру УНР у вигнанні

Випускник Петербурзького політехнічного інституту Пилип Пилипчук очолював дипмісію УНР у Варшаві, з 1921 року був головою Ради міністрів УНР в еміграції, в 1926-му переїхав до Луцька, де зайняв пост архітектора міста.

 

До 80-річчя від дня смерті Пилипа Пилипчука в місті Холм вшанували пам'ять прем'єра УНР у вигнанні, - повідомляє газета українців в Польщі «Наше слово». Філіп Каленикович Пилипчук народився в 1889 році в містечку Ружин Київської губернії, закінчив Петербурзький політех, брав активну участь в житті українського земляцтва в столиці імперії. Після Лютневої революції Пилипчук перебрався до Києва, де викладав теоретичну механіку в Політехнічному інституті.

 

 

У 1919-му Філіп Каленикович був серед організаторів Української Народно-республіканської партії, яка дотримувалася помірно правого курсу, виступала проти соціалізму і орієнтувалася на Антанту. В уряді Центральної Ради вчорашній інженер очолював департамент Генерального секретаріату торгівлі і промисловості, в грудні 1918-го - квітні 1919-го - керував міністерством шляхів сполучення в уряді УНР. Влітку 1919 року політик був призначений главою дипломатичної місії уряду УНР у Варшаві, в 1920-му входив до складу Комісії з розробки Конституції Української Народної Республіки, яка працювала в польському Тарнові.

 

Рік по тому Пилипчук очолив Раду міністрів УНР у вигнанні, але недовго пробув на цій посаді, з 1922 року будучи професором Українського (таємного) політехнічного інституту у Львові. У 1926 він осів в Луцьку, працював міським архітектором - на його рахунку більше сотні реалізованих проектів в цьому місті. В Холм колишній прем'єр-міністр переїхав тільки в 1939 році, і провів тут останній рік життя. Місцеві українці вшановують пам'ять одноплемінника, що упокоївся на Холмському православному цвинтарі. Нинішня річниця смерті політика збіглася зі сторіччям Варшавського договору, до висновку якого причетний Філіп Каленикович.

 

Меморіальні заходи в його честь почалися з панахиди та відкриття оновленого пам'ятника на могилі Пилипчука. Церемонію вшанували своєю присутністю консул України, заступник мера Холма, численні офіційні особи і громадські діячі. У міській бібліотеці пройшов науковий симпозіум «100-річчя польсько-українського союзу і його наслідки для історії Холмщини», пройшов також концерт, присвячений пам'яті прем'єра УНР. Раніше ми повідомляли, що в Варшаві відкрили пам'ятник Петлюрі та його соратникам по Варшавській битві.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!