ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОВ Дубно презентували вражаючі історичні речі князів Острозьких (+ФОТО)

В Дубно презентували вражаючі історичні речі князів Острозьких (+ФОТО)

6 ноября 2020
В Дубно презентували вражаючі історичні речі князів Острозьких (+ФОТО)

На території Державного історико-культурного заповідника м. Дубно урочисто відкрили оновлену Тронну залу. Подію присвятили 920-річчю першої писемної згадки про Дубно й Острог та 560-річчю з нагоди дня народження Великого Гетьмана, мецената та полководця князя Костянтина Острозького. Про це повідомляють у Рівненській ОДА.

 

«Ми отримали від родини князів Острозьких достойний спадок, тому повинні гідно оцінювати та популяризувати таке культурне та історичне надбання. Вітаю колектив та усю Рівненщину – у Дубенському замку є те, чим можуть похвалитись одиниці в Україні, — зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час урочистого відкриття. — Наступний рік стане роком відновлення культурних та архітектурних об’єктів в рамках президентської програми «Велике будівництво». Це допоможе реставрувати важливі об’єкти області та дати їм нове життя. Також ми будемо працювати над тим, аби Дубенський замок отримав статус «національного».

 

Презентація зали, що включає портретну галерею, адміністративно-виставкову залу та «Тронне» крісла князя Острозького, відбулась у приміщенні надбрамного корпусу замку князів Острозьких.

 

Як розповідає директор Дубенського замку Леонід Кічатий, верхню частину простору Тронної зали прикрашено сюжетно-геральдичним розписом. Тут є герби родів, які володіли замком і містом Дубно. Внутрішня сторона стелі оздоблена перехрещеними балками з декоративною метою, що дає підстави вважати, що уже у той час польська рада консерваторів прагнула відтворити цю залу на кшталт церемоніальної чи тронної.

 

Фахівці зазначають, що досі були збережені відомості про «Тронне» крісло князя Острозького, яке знаходилося в колекції гощанського поміщика Злотницького. Самі ці описи елементів були взяті для відтворення його сучасної репліки. Портретна галерея включає копії 14-ти портретів, де зображені власники Дубенського замку і членів їхніх родин.

 

 

 

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!