ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОТаємна спецоперація: як Білорусь хоче підкласти Україні свиню

Таємна спецоперація: як Білорусь хоче підкласти Україні свиню

15 ноября 2021
Таємна спецоперація: як Білорусь хоче підкласти Україні свиню

Польща посилює охорону кордону з Білоруссю. Понад 12 тисяч солдатів та сил тероборони приведені у стан бойової готовності. Тим часом білоруський диктатор готує спецоперацію, але вже для України. Про це повідомляє "Кордон.UA" на 24 каналі.

 

Польський президент Анджей Дуда навіть підписав закон про будівництво вздовж кордону потужної системи загороджень. Головна причина – великий потік нелегальних мігрантів. Біженці стали гібридною зброєю в руках режиму Олександра Лукашенка. Сотні людей силою проривають загородження з колючого дроту, намагаючись потрапити до Польщі.

 

Польща убезпечується від міграційної кризи

 

Наразі на польсько-білоруському кордоні встановлюють тимчасові загородження. Уже 2022 року тут з'являться майже 200-кілометрова "стіна". За зразок узяли паркан між Грецією та Туреччиною, а також інші схожі споруди. Досвідом зведення технологічних перепон поділилася й Україна, адже польський мур планують обладнати відеокамерами та датчиками руху.

 

Такими заходами Варшава планує убезпечитися від мігрантів, потік яких із настанням холодів не зменшується. Так само як і агресивність порушників. У Європі переконані, що унікальність "білоруського маршруту" у тому, що він створений і керується самою державою. Мовиться про управління самопроголошеного президента Білорусі.

 

В Україні також можливий наплив мігрантів

 

Думки експертів щодо розвитку подібного сценарію на українських теренах розділились. Одні вважають, що транзит нелегалів із Білорусі складний та вартісний. Інші – налаштовані менш оптимістично. Мовляв, Мінськ уже накопичив у себе критичну масу іноземців. Якщо кордони з Польщею, Литвою та Латвією перекриють, біженців можуть направити на південь.

 

Українські прикордонники такого розвитку подій не виключають. Представник Держприкордонслужби Юрій Ковальчук пояснив, що вся діяльність й активність організована і контролюється керівництвом Білорусі.

 

 

Прикордонникам відома таємна спецоперація

 

Це підтверджує й інформація, яка вже з'явилася у відкритих джерелах. Мовиться про нібито сплановану Мінськом спецоперацію. Її кодова назва "Пілігрим". Це саме той сценарій, за яким іноземців збираються спрямувати в Україну. "Нам відома ця інформація. Ми ретельно аналізуємо її кожного разу. Ми розуміємо наші слабкі сторони, де можна очікувати потоки", – пояснив представник Держприкордонслужби.

 

Фейк це чи ні – наразі невідомо. Однак білоруська ділянка зараз активно посилюється. Туди додатково направляють близько 8,5 тисяч прикордонників, нацгвардійців та поліціянтів, а також планують залучити авіацію.
 

Україна хоче випередити кризу

 

Паралельно відстежуються і можливі канали переправлення іноземців. Представник Держприкордонслужби наголосив, що працюють над тими особами, які раніше потрапляли в поле зору у зв'язку з процесами нелегальної міграції. Це організатори й перевізники, а також місця, де вони можуть утримуватися й накопичуватися, – відзначив він. Щорічна статистика затримань мігрантів на українських кордонах коливається в межах тисячі. Білоруський сегмент – один із найспокійніших.

 

Пунктів для мігрантів є мало

 

Та є й інша проблема. На відміну від багатьох країн Європи та Азії, таборів біженців у нас не було ніколи. В Україні існує 3 пункти тимчасового перебування іноземців Державної міграційної служби. Пункти можуть розмістити близько 600 осіб, проте вони зазвичай заповнені.

Ситуація поки що під контролем. Проте все може змінитися. "Стіну" на польсько-білоруському кордоні планують збудувати до початку літа 2022 року. Аналогічні наміри й у Литви та Латвії. Тож не виключно, що незабаром агресивні загони "пілігримів" з'являться і на півночі України.
 

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!