ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОЯку допомогу можуть отримати вимушено переміщені особи у Рівному?

Яку допомогу можуть отримати вимушено переміщені особи у Рівному?

14 мая 2022
Яку допомогу можуть отримати вимушено переміщені особи у Рівному?

Рівне завжди радо простягає руку допомоги тим, хто цього потребує. Із початку війни ми прихистили понад 15 тисяч вимушено переміщених осіб. Це лише та частина, яка залишилася у нашому місті на довше. Людей, які втікають від війни якомога далі, і пробули у нашому місті лише кілька днів не злічити.

У той же час робимо усе, щоб вимушені переселенці отримували максимальну допомогу. Отож, у нашому місті ВПО може отримати:

Державну виплату:

Допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб виплачується особам, які перемістилися з регіонів України, де проводяться бойові дії, та включені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.
Допомога призначається особам за наявності довідки ВПО на підставі заяви встановленого зразку.
Для отримання допомоги ВПО подає заяву:
• через мобільний додаток ДІЯ;
• до ЦНАП ( майдан Просвіти, 2)
Допомога надається у таких розмірах:
► для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн;
► для інших осіб – 2 тис. грн.
Особам, які до 30 квітня зареєструвались як ВПО та подали заяви на допомогу, допомога буде виплачена за березень і квітень (за повний місяць), незалежно від дати звернення за її наданням.

Починаючи з травня 2022 року така допомога надається ВПО, які переміщені з територій територіальних громад, де ведуться бойові дії або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та включені до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженому наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 (зі змінами).

Так, з 1 травня 2022 року до територій територіальних громад, де ведуться бойові дії або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відносяться громади таких областей як:

  • Донецька;
  • Запорізька;
  • Луганська;
  • Миколаївська;
  • Одеська;
  • Харківська;
  • Херсонська.

З переліку, діючого до 01.05.2022 виключено такі області, як:

  • Волинська;
  • Дніпропетровська;
  • Житомирська;
  • Київська;
  • Сумська;
  • Чернігівська.


World Food Programme:

Рівне стало одним з перших міст України, де ВПО можуть отримати допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі виплати нараховуються автоматично особам, які зареєструвались як ВПО та яким нарахована державна допомога на проживання. Далі на вказаний номер телефону прийде смс-повідомлення, з яким та документами, які посвідчують особу, необхідно звернутись до найближчого відділення банку, який підтримує платіжну систему Western Union для отримання грошового переказу. Виплата зарахована представнику сім’ї на членів домогосподарства (в кількості 3-х осіб).


Продуктові пакети:

ВПО після приїзду у Рівненську громаду можуть отримати продуктовий пакет за рахунок місцевого бюджету. Для отримання продуктового пакету необхідно зателефонувати в колл-центр Департаменту соціальної політики за телефонами:
15-53, 0960501437, 0960576719.

Харчування:
ВПО, які проживають у гуртожитках Рівненської громади, отримують безкоштовне триразове гаряче харчування. Його видача здійснюється на базі гуртожитків.

Гігієна та одяг:
У Рівненській громаді ВПО так само можуть безкоштовно отримати засоби особистої гігієни та одяг. Цим опікуються волонтерські організації Рівного (ПК «Хімік» (вул. Князя Острозького, 1), волонтерський центр у Народному домі (вул. Петлюри, 1), штаб в Рівненському драмтеатрі (Театральна площа), ринок “Північний”. Також у ВПО, які проживають у гуртожитках, подають потреби централізовано — їх моніторять працівники департаменту.

Medair:
Рівне налагоджує співпрацю із швейцарською компанією Medair, яка надає допомогу країнам, де триває війна. Фахівці організації спрямовують допомогу саме на ВПО. Тож акцентують на наданні гуманітарної допомоги переселенцям, забезпеченням їх засобами гігієни, побутовими речами першої необхідності. Також спільно з фахівцями Medair вже обстежено 12 гуртожитків і госпіталів, у трьох з них проклали водопостачання, поставили проточні водонагрівачі. Ще для 8 гуртожитків закуплять необхідну побутову техніку. Паралельно ведуться роботи з облаштування та забезпечення медзакладів.
Рівне та область — перший регіон, що запускає в Україні фінансову допомогу для переселенців. Мова йде про виплату у розмірі 2200 гривень на одну особу (максимум для 3 осіб на родину) протягом трьох місяців.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!