ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОЯк рівнянам не стати жертвами фейків про COVID-19?

Як рівнянам не стати жертвами фейків про COVID-19?

10 декабря 2020
Як рівнянам не стати жертвами фейків про COVID-19?

   Віруси паніки та страху – набагато небезпечнішіза COVID-19. Вони виникають через брак достовірної інформації у людей, що призводить до нагнітання ситуації довкола коронавірусу у суспільстві.

    Нещодавно у ЗМІ почали з’являтися новини, у яких неодноразово було  з негативного ракурсу описано ситуацію у Рівненській області, а саме: «На межі колапсу: на Рівненщині лікарні забиті хворими з коронавірусом, лікарів не вистачає, кисню немає»"Киснем дають подихати по черзі, а подають липові цифри як лікують COVID-19 в Рівненській області",  "Колапс медичної системи? У лікарнях двох областей для хворих на СOVID-19 бракує кисню і ліжок» та інші.Подібного родуі публікації неабияк підривають авторитет рівня медичної захищеності в регіоні та сіють паніку серед місцевого населення.

   Слід чітко розуміти, що дані вкиди інформації здійснюються систематично та направлені на збільшення страху перед COVID-19. Весь світ активно бореться із поширенням неправдивоїінформації, зокрема, Міністерство закордонних справ, планує надавати підтримку всім українським громадським організаціям, зокрема і StopFake, у протидії системним зусиллям Росії підірвати довіру до них у світі. Саме РФ є країною з найбільшою у світі машиною зі створення і поширення фейків та різного роду дезінформації, яка атакує інфопростір.

     Усім жителям області, щоб не стати жертвою дезінформацій, важливо довіряти офіційним та перевіреним відомостям. Інформація про хворих на COVID-19 на Рівненщині – відкрита та доступна. ЇЇ можна подивитися на офіційному сайті РОДА . Її подають обласний лабораторний центр та центр громадського здоров’я. Ці установи мають усі можливості для проведення ПЛР та ІФА-тестуваннята остаточного встановлення діагнозу коронавірусу.

     Рівненська область отримала з державного бюджету майже 10 млн грн. для обладнання кисневих точок. Наразі у терміновому режимі проводиться виготовлення проектно-кошторисної документації. Також додатково виділено ще понад 14 млн грн для забезпечення медичних закладів кисневими точками в об’ємі 80% від існуючого ліжкового фонду, передбаченого для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19. 

     У медичних закладах області використовують кисню в 10 разів більше, ніж до початку карантину. Нещодавно на території Дубенської ЦМЛ та Рівненської ЦМЛ встановили кисневі бочки –  резервний кисень. Саме це дасть змогу надавати медичну допомогу киснезалежним хворим у безперебійному режимі, до того ж до всіх обладнаних кисневих точок у закладі. Що не менш важливо, кисень за низьких температур надворі, замерзати не буде. А отже уся система функціонуватиме добре.  В нинішніх умовах для лікарні це надзвичайно важливо! Для медичних закладів області, які лікують пацієнтів із коронавірусною інфекцією, закуплено 100 кисневих концентраторів. Наразі їх є 180. У планах до кінця року придбати ще 40-50 апаратів.

       На даний момент на Рівненщині працює 15 закладів першої хвилі — Рівненські міські лікарні №1 та №2, Дубенська міська лікарня, Сарненська, Рокитнівська, Костопільська, Здолбунівська, Гощанська, Дубровицька, Острозька, Зарічненська та Рівненська ЦРЛ, Дубенський пологовий будинок, а також спеціалізована медико-санітарна частина №3 у м. Вараш. Також пацієнтів з COVID-19 лікують у Рівненській обласній дитячій лікарні. У резерві ще 3 лікарні, готові прийняти хворих на COVID-19. У разі необхідності буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі: Березнівської, Демидівської та Корецької ЦРЛ.

       У разі перевантаження медичних закладів, де лікують пацієнтів з COVID-19, в області визначено 24 об’єкти, де розгортатимуться інфекційні госпіталі. Зокрема, це санаторії, гуртожитки, спортивні зали та будинки культури. Для таких закладів визначено потребу у забезпеченні усіма необхідними медичними засобами, апаратами ШВЛ та кисневими концентраторами.

​     Водночас, за офіційною статистикою, станом на початок грудня 2020р. ситуація з поширенням епідемії коронавірусу в області стабілізувалась, в т.ч. у результаті запровадження «карантину вихідного дня». Також забезпечене безперебійне постачання кисню в медзаклади області та його підведення до ліжкового фонду. Крім цього, в області найнижчийпо Україні показник смертності від COVID-19 (1,25%) та один з найвищих - по охопленню ПЛР/ІФА-тестами.

        Станом на 10.12.20 чітко прослідковується зниження кількості активних хворих, госпіталізованих осіб і наповненість лікарень. 

Тому, як кажуть у народі: "Довіряй, але перевіряй".

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!