ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГО10 березня - День Державного гімну України

10 березня - День Державного гімну України

10 марта 2022
10 березня - День Державного гімну України

Державний гімн України – один з головних символів держави поряд з прапором і гербом.


Вірш написав поет Павло Чубинський. Перша публікація тексту відбулась у львівському журналі «Мета» у номері 4 за 1863 рік. 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дав розпорядження вислати Чубинського «за шкідливий вплив на розум простолюду» («за вредное влияние на умы простолюдинов») на проживання в Архангельську губернію.


Поширившись на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Один із них, отець Михайло (Вербицький), знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського написав музику до нього. Вперше надрукований у 1863, з нотами — в 1865. Саме 10 березня 1865 року в польському місті Перемишль уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».
Це було перше публічне виконання як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку.


За радянського часу вперше гімн "Ще не вмерла Україна" було виконано на головній сцені фетивалю Червона рута 24 вересня 1989 р.
Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного гімну 15 січня 1992 року, а 6 березня 2003 року парламент України ухвалив Закон «Про державний Гімн України».
 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!