ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОЄС звинуватив Білорусь в авіаперевезеннях нелегальних мігрантів з Близького Сходу

ЄС звинуватив Білорусь в авіаперевезеннях нелегальних мігрантів з Близького Сходу

19 октября 2021
ЄС звинуватив Білорусь в авіаперевезеннях нелегальних мігрантів з Близького Сходу

Міністри закордонних справ Німеччини, Литви, Латвії та інших країн Євросоюзу в понеділок, 18 жовтня, обговорили можливість нових санкцій проти білоруської державної авіакомпанії "Белавиа" і туристичних фірм за організацію перевезення тисяч нелегальних іммігрантів з Близького Сходу до кордонів країн Євросоюзу.

 

Очільник МЗС Німеччини Хайко Маас, виступаючи на нараді міністрів закордонних справ ЄС, назвав білоруського керівника Олександра Лукашенко "ватажком державної банди контрабандистів" і сказав, що ЄС більше не буде закривати очі на те, як білоруська авіакомпанія заробляє на перевезенні нелегальних іммігрантів. Латвійський міністр Едгар Рінкевичс закликав запровадити санкції і проти туристичних фірм, які беруть участь в організації турів в один кінець для іракців, сирійців, єменців і афганців, які мріють нелегально потрапити до ЄС. "Ми готові запровадити (нові) санкції проти білоруської державної авіакомпанії", — підбив підсумки наради очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.Щоправда, які саме реальні, а не декларативні санкції можна запровадити проти "Белавиа", якій після примусової посадки в Мінську літака Ryanair з опозиціонером Романом Протасевичем на борту і так заборонили літати в Європу, ЄС ще не вирішив.

 

Одна з провідних газет Німеччини Frankfurter Allgemeine Zeitung пише про дискусію в ЄС щодо організованої Білоруссю міграційної кризи. Газета розповідає, що спочатку білоруська влада возила тисячі мігрантів до Мінська (щоб потім відправити їх на кордони з Литвою, Польщею і Латвією) звичайними рейсами з Іраку, Йорданії та Лівану. ЄС натиснув на ці країни, і вони нещодавно припинили прямі рейси до Мінська. "Відтоді режим Лукашенка вдався до нової тактики. Він відправляє власні чартери, які вилітають порожніми, а повертаються з пасажирами. При цьому ЄС виявився в незручному становищі: більшість своїх сучасних лайнерів Airbus Білорусь взяла в лізинг в Ірландії", — пише оглядач газети.

 

Одна з пропозицій, які обговорювали на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у понеділок — заборонити "Белавиа" лізинг літаків. Але ірландський міністр Саймон Ковіна, не сперечаючись з самою ідеєю нових санкцій, сказав, що розірвати вже наявні контракти буде проблематично, а більшість з них укладені на багато років вперед. Компанії "Белавиа" вже заборонили рейси в Європу, але країни Балтії і Польща пропонують заборонити ще й обслуговування її лайнерів на технічних проміжних посадках.

 

За даними Frankfurter Allgemeine, очільник МЗС Німеччини Хайко Маас запропонував на нараді ще одну ідею: розширити санкційне законодавство ЄС таким чином, щоб під стандартні санкції потрапляли не тільки порушники прав людини, а й співучасники в організації нелегальної міграції. Це, як вважає автор статті, надасть іноземним фірмам, зокрема, ірландським, привід відмовитися від співпраці з Мінськом. Frankfurter Allgemeine пише, що Німеччина та ЄС сподіваються вирішити, які саме санкції юридично і політично можливі, вже найближчим часом. "На дворі стає все холодніше. Це означає, що серед людей, які застрягли на нічийній смузі між Білоруссю і Польщею, можуть бути нові смерті", — нагадує газета.

 

З публікації німецької газети Bild випливає, що далеко не всі завезені Білоруссю нелегальні іммігранти застрягли на кордоні або біля нього. Bild повідомляє, що очільник профспілки поліцейських Німеччини Хайко Теггатц закликав міністра внутрішніх справ Хорста Зеєхофера ввести тимчасовий контроль на кордоні з Польщею. За підрахунками МВС Німеччини, з серпня через Польщу до Німеччини проникли близько 4500 нелегальних іммігрантів. Втім, в листі Теггатца йдеться не тільки про біженців, які потрапили до Європи через дії білоруської влади, а про їхню загальну кількість. Хорст Зеєхофер у відповідь пообіцяв в середу на засіданні уряду запропонувати якісь нові заходи.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!