ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИВлада мотивує старателів до законного видобутку бурштину

Влада мотивує старателів до законного видобутку бурштину

5 февраля 2020
Влада мотивує старателів до законного видобутку бурштину

Видобувати бурштин можна буде легально та вигідно. 4 лютого Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект, яким зменшено ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину з 25% до 10% для стимулювання його законного видобування. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА. 

 

Враховуючи складність перехідного періоду, в перші роки ставка буде ще меншою. До кінця 2020 року за видобуток потрібно буде платити не 10% вартості бурштину, а 5%. До кінця 2021 року рента становитиме 8%.

 

«Верховна рада продовжує заохочувати старателів та промисловців до законного видобутку бурштину. Сплачуй менше, заробляй більше — хіба це не мотивує до законної діяльності? Легалізація видобутку сонячного каміння співпадає і з нашим баченням розвитку Рівненщини. Тобто створення території рівних можливостей, де всі платять податки та розвиваються у рівних конкурентних умовах. Розраховую, що чесні і прозорі «правила гри» у цій діяльності стануть дороговказом для кожного старателя», — зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

 

Нагадуємо, що законопроєкт № 2241 розроблений на виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції». Це важливий крок для легалізації видобутку бурштину та виведенню його з тіні.

 

Важливо й те, що законний видобуток дозволить уважно слідкувати над дотриманням екологічних норм у Поліссі й не допускати знищення довкілля: ґрунтів та річок. Адже легальний видобуток повинен бути економічно привабливим та безпечним для довкілля.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!