ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИВідбулось перше судове засідання по справі MH 17

Відбулось перше судове засідання по справі MH 17

10 марта 2020
Відбулось перше судове засідання по справі MH 17

9 березня у Нідерландах розпочався суд у справі про збитий літак рейсу МН17.

Для розгляду справи MH17 судовий комплекс "Схіпхол", що розташований приблизно за 50 км від Гааги, зарезервували на рік. Відомий попередній графік слухань: з 9 до 13 березня, з 23 до 27 березня, з 8 червня до 3 липня, із 31 серпня до 13 листопада 2020 року та з 1 лютого до 26 березня 2021 року. Допит свідків під час засідань може відбуватися через відеозв'язок.

Обвинувачення у справі про катастрофу літака рейсу МН17 заявило в суді, що в Україну з Росії у 2014 році відправили щонайменше дві установки "Бук", але одна з них по дорозі зламалася.

"У 2018 році група Bellingcat повідомила, що транспортуванням "Бука", з якого збили пасажирський літак, займався офіцер ГРУ Олег Іванніков. Однак на першому засіданні суду у справі MH17 в Нідерландах прокурори заявили, що "Бук", пересування якого контролював Іванніков, насправді просто не доїхав до непідконтрольних українському уряду територій на Донбасі. А "Бук", який збив літак, - це інша зенітно-ракетна установка", - йдеться у повідомленні. Водночас адвокати одного з чотирьох підозрюваних, підполковника запасу ВДВ Росії Олега Пулатова, у суді апелювали до того, що повітряний простір над Україною не був закритий, і слідство "не розслідувало це питання".

Проте прокурори вважають, що випадок MH17 дуже відрізняється від інших подій, коли збивали літаки. І основна відмінність полягає в тому, що російський "Бук" з самого початку не мав опинитися в Україні. Таким чином, збиття літака є наслідком злочинного діяння.

"Суд не розглядатиме питання, чи повинна була Україна закривати свій повітряний простір. Якою б не була відповідь на це питання - це не звільняє винних у пуску ракети по цивільному літаку від відповідальності", - заявили прокурори.

Нагадаємо, що пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Розгляд справи МН17 продовжиться 10 березня 2020 року о 10:00 за місцевим часом.

За матеріалами Укрінформ та BBC.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!