ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИУряд унормував отримання добровольцями статусу учасника бойових дій

Уряд унормував отримання добровольцями статусу учасника бойових дій

21 июля 2023
Уряд унормував отримання добровольцями статусу учасника бойових дій

Кабінет Міністрів унормував процедуру отримання відповідних статусів добровольцями і родинами добровольців, які загинули під час захисту Батьківщини.

Про це поінформувала пресслужба Офісу омбудсмана, передає Укрінформ.

 

«Для надання відповідних статусів Кабінетом Міністрів затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі у захисті України добровольців, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур, починаючи з 24 лютого 2022 року на виконання норм Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань», - зазначається у повідомленні.

В Офісі Омбудсмена пояснили, що цей Закон передбачає можливість надання статусу учасника бойових дій громадянам, які добровільно виступили на захист держави в перший місяць військової агресії РФ, не встигнувши офіційно вступити до лав утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів, а також визнання членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України родини таких добровольців, що віддали життя за Батьківщину.

 

В установі заявили, що окрім того, цей Закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні.

 

«Відповідна постанова уряду дозволить забезпечити додержання прав вказаної категорії Захисників України, добровольців, що стали особами з інвалідністю та членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які добровільно стали на захист Батьківщини», - зазначається у повідомленні.

 

За даними відомства, рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

 

Ця комісія також зможе видати довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 – для осіб з інвалідністю внаслідок війни і довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 – для членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

 

«Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України», - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомлялося, 6 липня у МОЗ заявили, що уряд упорядкував логістичні ланцюжки отримання донорської крові та її компонентів військовими медпідрозділами.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!