ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИУ Росії засудили дослідника сталінських репресій

У Росії засудили дослідника сталінських репресій

23 июля 2020
У Росії засудили дослідника сталінських репресій

Петрозаводський міський суд у російській республіці Карелія на закритому засіданні в середу, 22 липня, виніс вирок історику та публіцисту, лідеру Карельського відділення товариства "Меморіал" Юрію Дмитрієву.

Глава Карельського відділення "Меморіалу" відомий як упорядник і видавець Книг пам'яті жертв політичних репресій 1930-1940-х років в Карелії і матеріалів з історії будівництва "Біломорканалу". Крім того, він виявив в регіоні місця масових поховань жертв сталінських репресій в урочищах Сандармох і Червоний бор.

Справжньою причиною переслідування Дмитрієва, на думку низки міжнародних організацій, є його професійна діяльність. 28 травня ЄС виступив з черговою заявою у справі Дмитрієва, в якій закликав російську владу "негайно звільнити Юрія Дмитрієва, беручи до уваги, що поганий стан його здоров'я і вік роблять його схильним до додаткового ризику в нинішній ситуації пандемії COVID-19".

Кримінальна справа проти глави Карельського відділення "Меморіалу" заснована "на бажанні заглушити пам'ять про репресії і розправитися з Дмитрієвим, що витягнув назовні незаперечні свідчення чорних сторінок радянської історії", заявили автори листа, нагадавши про "повзучу реабілітацію сталінізму" в сучасній Росії. На їхню думку, "російська влада прагне переписати історію Сандармох, обмовивши його першовідкривача і безпідставно звинувативши Дмитрієва в огидному злочині".

На захист Дмитрієва виступили й в Україні. Зокрема, українська письменниця Оксана Забужко закликала підтримати флешмоб на захист російського історика. "Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії", - написала Забужко на своєму Facebook у вівторок, 21 липня.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!