ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИРосіянин Пулатов гальмує розслідування у справі про збитий літак рейсу MH-17

Росіянин Пулатов гальмує розслідування у справі про збитий літак рейсу MH-17

10 июня 2020
Росіянин Пулатов гальмує розслідування у справі про збитий літак рейсу MH-17

Епідемія коронавірусу поки не зупинила процес в Нідерландах у справі про збитий малайзійський "Боїнг-777" над непідконтрольною Україні частиною Донбасу.

Однак, з огляду на відновлення судових засідань в понеділок, 8 червня, це - не виключено. Перший блок попередніх слухань в окружному суді Гааги відбувся в березні.

Причому тоді наприкінці родичі жертв і журналісти не могли бути на ньому присутні через обмеження, пов'язані з коронавірусом. Тепер їм знову дозволили бути присутніми на судовому процесі, але обмежили кількість місць в пресцентрі і в залі судового комплексу на околиці амстердамського аеропорту "Схіпхол", де проходить процес. Як і раніше, пряму трансляцію з англійським перекладом можна дивитися в інтернеті.

Чому важливий другий блок судових слухань

Від другого блоку слухань, який почався за графіком, і повинен тривати до 3 липня, багато в чому залежить майбутній хід процесу - чи дійде справа до розгляду по суті і коли. Це пов'язано з позицією громадянина Росії Олега Пулатова - єдиного з чотирьох підсудних, хто активно відреагував на звинувачення, і чиї інтереси представляють два нідерландських адвоката. Від них в ці дні чекають можливих попередніх заперечень і запитів про додаткове розслідування, що може затягнути розгляд на невизначений термін.

Розслідуванням займалася об'єднана слідча група (JIT), в яку входять представники Нідерландів, Бельгії, Малайзії, Австралії та України. Вона дійшла висновку, що рейс MH17 "Малайзійських авіаліній", який вилетів 17 липня 2014 року з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Сході України ракетою з комплексу ППО "Бук", привезеного з Росії. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Крім Пулатова звинувачення висунули проти ще двох росіян - Ігоря Гіркіна, який на той час був "міністром оборони" самопроголошеної "Донецької народної республіки", і Сергія Дубинського. Усіх трьох пов'язують з російськими спецслужбами. Четвертим обвинуваченим став громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці сепаратистів. Прокуратура Нідерландів вважає, що всі вони відіграли ключову роль в доставці та використанні "Бука".

Слідство триває, і з моменту першого блоку слухань обсяг справи виріс, і наразі перевищує 40 тисяч сторінок. Головуючий суддя Хендрік Стінхейс сказав, що до матеріалів буде долучено і нещодавнє гучне інтерв'ю Гіркіна.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!