ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИРосія незаконно переслідує громадянина України в Криму

Росія незаконно переслідує громадянина України в Криму

23 марта 2020
Росія незаконно переслідує громадянина України в Криму

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що відкриття окупаційною владою Криму кримінальної справи проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за начебто організацію масових заворушень є незаконною. Про це інформує Радіо Свобода

 

«Кримінальна справа проти Рефата Чубарова – є незаконною, бо відкрита так званим «Следственным комитетом РФ по Республике Крым и г. Севатополю», тобто органом якого де-юре для усього цивілізованого світу взагалі не існує, а рішення суду за його поданням надалі не матиме жодної юридичної сили... Поява такої «кримінальної справи» – це ще й один з різновидів репресій проти корінного народу Криму, у цьому випадку проти одного з лідерів цього народу», – написала Денісова у фейсбуці.

 

Вона закликала міжнародну спільноту належним чином відреагувати на цю ситуацію. «Російська Федерація продовжує свою агресивну політику, – послідовно обмежуючи доступ на цю територію (Криму – ред.) тих, хто, використовуючи усі наявні механізми, бореться проти тимчасової окупації своєї рідної землі. Закликаю представників міжнародної спільноти та дипломатичний корпус застосувати всі можливі механізми з метою недопущення незаконного переслідування громадянина України Рефата Чубарова країною-агресором РФ», – звернулася Денісова.

 

Раніше 23 березня стало відомо, що у Криму російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за статтею російського Кримінального кодексу – «Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством». Йдеться про події 26 лютого 2014 року.Сам голова Меджлісу Рефат Чубаров в коментарі проєкту" Радіо Свобода Крим". Реалії пов’язав порушення «справи» із планами кримських татар щодо організації акції «Марш гідності». 6 грудня 2019 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував підготовку і проведення міжнародної ненасильницької мирної акції «Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності». Під час акції активісти мають намір потрапити маршем до Криму через адміністративний кордон. Попередня дата проведення акції – 3 травня.

 

 

5 липня 2014 року, коли Рефат Чубаров повертався в анексований Росією Крим з виїзного засідання Меджлісу на Херсонщині, російські силовики заборонили йому в1їзд на 5 років. 5 липня 2019 року п’ятирічний термін російської заборони на в’їзд закінчився. Але, як пояснив Чубаров, він досі не може поїхати в анексований Крим через заочний арешт через нібито вчинення ним певних «злочинів проти основ конституційного ладу і безпеки Російської держави».

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!