ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИПольща знову вимагає від РФ повернути фрагменти літака

Польща знову вимагає від РФ повернути фрагменти літака

21 апреля 2020
Польща знову вимагає від РФ повернути фрагменти літака

Польща знову вимагає від Росії повернути уламки президентського авіалайнера Ту-154, що розбився під Смоленськом у 2010 році. Відповідну дипломатичну ноту направили в Москву, заявили в МЗС Польщі у п'ятницю, 10 квітня.

"Жодна норма міжнародного права не дає Росії підстав утримувати власність Польщі", - наголосило МЗС країни.

У Варшаві вшанували пам'ять жертв авіакатастрофи, що сталася 10 квітня десять років тому. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і голова правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, який є братом-близнюком загиблого президента, поклали вінки до пам'ятника жертвам трагедії. Водночас в країні не проводять масових пам'ятних заходів через поширення коронавірусу, що спричиняє хворобу COVID-19.

Авіакатастрофа під Смоленськом забрала життя перших осіб Польщі Літак Ту-154 з польською урядовою делегацією на борту розбився при заході на посадку на аеродромі "Смоленськ-Північний" 10 квітня 2010 року. Внаслідок аварії загинули всі 96 осіб на борту, в тому числі тодішній президент Польщі Лех Качинський з дружиною Марією, представники вищого військового командування країни, відомі політики, громадські та релігійні діячі. Вони прямували на заходи вшанування пам'яті жертв масових розстрілів у Катині. Там співробітники радянського НКВС масово розстрілювали польських офіцерів.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет опублікував доповідь, з якої випливає, що лайнер розбився через помилку пілотів в умовах поганої видимості. Польська комісія на чолі з тодішнім міністром внутрішніх справ Єжи Міллером вела власне розслідування і дійшла схожих висновків. Варшава відновила розслідування катастрофи Ту-154 Новий уряд Польщі визнав висновки непереконливими. Варшава відновила розслідування в 2016 році. Його учасники зробили висновок, що літак пошкодився ще в небі, внаслідок низки вибухів на борту. Наразі розслідування катастрофи вважається незавершеним через те, що російська сторона утримує частину уламків літака, "чорні скриньки" із записами, а також інші докази.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!