ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИНові санкції за "цілеспрямоване отруєння"

Нові санкції за "цілеспрямоване отруєння"

23 ноября 2020
Нові санкції за "цілеспрямоване отруєння"

Палата представників Конгресу США в середу, 18 листопада, прийняла резолюцію, в котрій засудила "явно цілеспрямоване отруєння" 20 серпня 2020 року російського борця з корупцією та лідера опозиції Олексія Навального.

Законодавці, зокрема, закликали держсекретаря США Майка Помпео та міністра фінансів країни Стівена Мнучіна скористатися їхніми повноваженнями в рамках "Акту про верховенство закону та підзвітність імені Сергія Магнітського" 2012 року та так званого "Глобального акту про права людини імені Магнітського" для запровадження санкцій проти винних в отруєнні, а також проти осіб, які організували та планували цей злочин.

Серед іншого запропоновано заморозити їхні активи та заборонити в'їзд до США. Для вивчення того, чи є отруєння Навального наслідком "застосування урядом РФ хімічної зброї в порушення міжнародного права", передбачений 60-денний "звітний період". Конгресмени також закликали адміністрацію США "підтримати міжнародні або багатосторонні зусилля для забезпечення незалежного, неупередженого та ретельного розслідування" того, що сталося з Навальним, а уряд Росії - співпрацювати в проведенні такого розслідування.

Нагадаємо, що 15 жовтня Євросоюз запровадив санкції за отруєння Навального. До санкційного переліку були внесені представники адміністрації президента РФ, керівник ФСБ, заступники міністра оборони тощо. Згодом Великобританія запровадила аналогічні заходи. США привітали такі дії ЄС.

Навальний знепритомнів 20 серпня в літаку, що летів з Томська в Москву. Після екстреної посадки в Омську його госпіталізували, а через два дні доставили в берлінську клініку "Шаріте". Експерти спецлабораторії Бундесверу виявили в пробах, взятих у Навального, сліди нервово-паралітичної речовини групи "Новачок". Їхні висновки підтвердили лабораторії в Швеції та Франції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї. 

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!