ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГО80-річчя битви під Гурбами: на Рівненщині вшанували пам'ять вояків УПА

80-річчя битви під Гурбами: на Рівненщині вшанували пам'ять вояків УПА

7 мая 2024
80-річчя битви під Гурбами: на Рівненщині вшанували пам'ять вояків УПА

На Рівненщині вшановували пам’ять полеглих українців у битві під Гурбами. Щороку цю подію згадують у третій день Великодня. 

 

У заходах взяв участь начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль, його заступники, голова облради Андрій Карауш, силовики, правоохоронці та громадськість. Під час богослужіння помолилися за воїнів УПА та вшанували пам'ять загиблих місцевих жителів. 

 

«Вони не мали ні дипломатичної підтримки, ні підтримки зброєю від цивілізованого світу. Але вони знали, що їхня боротьба недаремна. Одним з командирів у цій битві був Петро Олійник «Еней». Його портрет розмістили на марці та конверті, які на замовлення Рівненської ОДА надрукували до 80-річчя Гурбенського бою. Переконаний, це допоможе сучасному та майбутнім поколінням більше дізнатися про цього героїчного воїна. А ще сьогодні вперше на пантеоні слави були оприлюднені імена загиблих тут Героїв. Наразі відомо - 283. Втім, науковці продовжують пошук. За це їм велика вдячність», - сказав очільник області.

 

Нагадаємо, у квітні 1944 року в урочищі Гурби відбувся бій південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника-«Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь проти військ НКВС. 

 

Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися, становила майже 5 тисяч. 

 

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

 

Битва закінчилась тактичною перемогою радянських військ. НКВС спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

 

На фото - урочистості з вшанування пам’яті полеглих українців у битві під Гурбами

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!