ГОЛОВНАБлогиВійнаБалканські бойовики на сході України

Балканські бойовики на сході України

Автор
Опубликовано: 1809 дней назад (13 мая 2019)
Блог: Війна
0
Голосов: 0
Балканські бойовики на сході України

(Переклад з російської, оригінал статті https://www.ridl.io/ru/balkanskie-boeviki-na-vostoke-ukrainy/)

Третя частина циклу "Заради вашої безпеки": ідеологічна мотивація бойовиків з балканських країн, що взялися за зброю в східній Україні.
Якщо ввести в Google фразу "іноземні бойовики", в результатах пошуку переважатиме інформація про тих, хто приєднався до терористичної організації "Ісламська держава" в Сирії або Іраку. Значно менше буде сторінок, що вказують на роль іноземних громадян в триваючому конфлікті на сході України. Чому про іноземних бойовиків в Донецьку або Луганську ми обізнані не так добре, як про європейських «джихадистів» у вже переможеному «халіфаті»?
Головних причин три. По-перше, в громадському дискурсі вони не сприймаються як загроза. Поки на Заході немає терактів, здійснених іноземними бойовиками з досвідом боїв в Україні, новинні ЗМІ не квапляться турбувати нас розповідями про них. І тим паче, саме вплив радикального етнонаціоналізму привів до стрільби в мечеті новозеландського міста Крайстчерч. Того самого етнонаціоналізму, який сповідують багато з тих, хто приєднався до підтримуваних Росією сепаратистських підрозділів на сході України. По-друге, схоже, що ніхто не утримує цих бійців в країнах їх походження. Принаймні місцева влада про це замовчує. Нарешті, пропаганда, спрямована на залучення бойовиків, в цьому випадку не дуже помітна. Для вербування контингенту і обміну інформацією в цій війні використовуються соціальні мережі, оскільки бойовики навряд чи можуть собі дозволити медійні механізми, які знаходяться на озброєнні ІГІЛ. Тут немає яскравих журналів і професійних відеороликів. Проте активні профілі бійців в Instagram і Facebook створюють достатній інтерес до району бойових дій в Україні.
У конфлікті (станом на червень 2016 року) взяли участь більше 1500 бойовиків 27 національностей, а також тисячі російських "добровольців". Згідно з наявними даними, більшість з них приїхала з Білорусі, Грузії, Сербії і Хорватії. До різних підрозділів приєдналося близько 300 балканських бойовиків. Серби в Україні воювали на сепаратистській стороні. Вони підтримують Росію в ім'я спільнослов'янської і православної державності. Бійці з цього куточка Європи сприйняли російську мотивацію участі в конфлікті як свою. У свою чергу хорвати брали участь у битвах на українській стороні, що було жестом дружби, що тягнеться з часів югославських війн.

Почуття православного християнського братерства

Багато балканських бойовиків говорять, що поїхали в східну Україну унаслідок щирого співчуття російській справі. Відомо, що серби з Сербії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини проводили бойові і контррозвідувальні операції для восьми проросійських воєнізованих загонів, зокрема, для відомого угрупування найманців "Вагнер".
За останні роки сербські бойовики стали причиною напруженості у відносинах між Україною і Сербією. Сербія не засудила дії Росії в Криму і відмовилася приєднатися до санкцій ЄС. Київ неодноразово інформував органи безпеки Бєлграда про сербських громадян, які імовірно стали членами проросійських сепаратистських груп. У інтерв'ю 2017 року посол України у Бєлграді заявив, що Сербія не робить нічого, щоб перешкодити своїм громадянам воювати в східній Україні. Він вказав, що Москва "використовує Сербію" для своїх битв і інших цілей. У 2018 році Ігор Гуськов з СБУ заявив, що, щонайменше, сім сербських найманців брали участь у бойових діях за наказом угрупування «Вагнер». І хоча в Сербії ухвалений закон, що забороняє своїм громадянам брати участь в іноземних озброєних конфліктах, реакція країни на цю інформацію була стриманою. На даний момент ведеться кримінальне судочинство у справах стосовно 45 осіб. З них 27 визнали свою провину і вступили в переговори з прокуратурою. В цілому було засуджено 28 чоловік, 24 з яких отримали умовні вироки. Реальний термін за поїздку в зону бойових дій на сході України отримали тільки чотири людини.
За припущенням число балканських бойовиків досить велике. Проте місцеві ЗМІ і органи не приділяють цьому питанню великої уваги. Виняток становлять хіба що розповіді декількох сербських "героїв" українських битв. Один з них - Радомир Покука, колишній прес-секретар спецполіції. Ключове слово в його аргументації - патріотизм. За його словами, він відправився в Україну, щоб допомогти "російським братам" і таким чином віддячити їм за підтримку, надану Сербії Москвою в спорі з Косово. Інший боєць з Чорногорії, засуджений за участь у війні в Україні, сказав, що відправився туди, щоб "допомагати людям, з моральних і патріотичних міркувань". Також сербські бойовики в Україні говорять про російських добровольців, які прибули на Балкани в 90-х роках для надання підтримки сербам у боснійській війні.
Насправді багато хто з сербських бойовиків мав бойовий досвід ще до того, як відправився в Україну. Одним з прикладів є Ранко Момич, боснійський серб, колишній член Сербської добровольчої гвардії Аркана. Він уникнув суду за військові злочини в Косово і в 2015 році втік в Донецьк. Деян Берич - ще один відомий сербський боєць з досвідом участі у боснійській війні. У нього був невеликий бізнес на півночі Сербії, але в 2014 році він закрив його і поїхав в Україну. Відомо, що нині Берич мешкає в Донецьку. Він стверджував, що відправився в район бойових дій після запрошення, отриманого від двох росіян, які воювали на Балканах в 90-х роках.

Вербування: з Бєлграда через Москву і Ростов-на-Дону

Вербування балканських бойовиків мало чим відрізняється від інших випадків вербування. Головним місцем спілкування з людьми, що знаходяться на полях битв, стали соціальні мережі. Там ведеться агітація шляхом публікації історій з сепаратистських зон в Україні. Також використовуються відеоматеріали, що інформують користувачів про організаційну динаміку і запрошують їх приєднатися до боротьби.
Для багатьох першим кроком є встановлення контакту з проросійськими гуманітарними організаціями на місцях. Балканські бойовики потрапляють в сепаратистські зони двома шляхами. Найбільш популярний маршрут в Східну Україну лежить через Ростов-на-Дону. Другий варіант - легальний безвізовий в'їзд до України на 30 днів. Звідти добровольці пробираються в райони, де б'ються українські і підтримувані Росією сили.
Центральне місце в долях сербських бойовиків займає організація "Косовский фронт", що знаходиться в Росії. Офіційною місією цієї російської організації є надання підтримки сербам в Косово. При цьому, ЗМІ і джерела в органах безпеки вказують на зв'язок між "Косовским фронтом" і вербуванням сербів для боротьби на сході України. У інтерв'ю 2017 року засновник організації Олександр Кравченко стверджував, що вона не виділяє засобів на перекидання в Україну бойовиків з Сербії. Кравченко додав, що організація готова допомагати сербам, що приїжджають в Росію без знання мови. Він також відмітив, що "Косовский фронт" підтримав проведення референдуму в Криму. За його словами, організація брала участь в тому, що він назвав "гуманітарною діяльністю на Донбасі».
Ще один слід в цій історії - "Unité Continentale", одне з воєнізованих угрупувань, що воює в Україні на проросійській стороні. У червні 2018 року Генпрокуратура України розпочала досудове розслідування відносно 54 підозрюваних членів проросійського іноземного легіону, у т.ч. шести громадян Сербії. Серед них був Братислав Живкович, самопроголошений командир сербських «четників», засуджений за вербування. Бойовики-сепаратисти імовірно брали участь в нападах на українські війська в Донецькій і Луганській областях з липня 2014 року. Хоча на Балканах немає працюючої на місцях добре організованої, ієрархічної вербувальної мережі, частиною якої вони могли б являтися, ці шість учасників "Unité Continentale", поза сумнівом, були один з одним пов’язані.

Радикальне середовище

Мабуть, що сербські бойовики ідеологічно або організаційно пов'язані з правими силами, ветеранськими і патріотичними організаціями, радикальними політичними партіями, або ж отримують від них підтримку. Залучаючи для своїх цілей в Україні добровольців і найманців, Росія посилила свій вплив в радикальних кругах регіону в цілому. "Танго" Москви і радикально праві сили західних Балкан наслідують ту ж тенденцію, що і в інших європейських країнах. Пробудженню місцевого етнонаціоналізму сприяла риторика про братерство православних християн, яка посилилася і розширилася після анексії Криму і початку війни в Україні. Вона піднімає тему наднаціональної боротьби і підштовхує добровольців до дії. У 2017 році 60 веб-сайтів в регіоні просували "ідею етнічно чистих національних держав, неонацизму, насильницької гомофобії і інших напрямів радикальної правої політики" під керівництвом нового покоління регіональних екстремістів, які "ще радикальніші, ніж ті, хто розділив колишню Югославію".
Підсумовуючи, можна сказати, що зарубіжні бойовики в Україні - це видимий результат непомітних процесів радикалізації, що ініціюються і заохочуються Росією. Вони є лише вершиною "айсберга" - радикальних співтовариств, об'єднаних загальною ідеологією. У радикально правих сил на західних Балканах і сепаратистських групах на сході України є схожі джерела натхнення. Політична і інституціональна прийнятність цього явища на міжнародному рівні несе в собі певну небезпеку. При цьому, схоже, ні ЄС, ні Facebook не зробили ніяких заходів для вирішення проблеми іноземних бойовиків (окрім ІГІЛ). Невже ми чекаємо якогось "екстреного випуску новин»?
1207 переглядів

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!